Την αυλαία των επαφών με τους εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού κλάδου για το νέο έτος άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη συνάντηση
που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι ρυθμίσεις δανείων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών.
Το θέμα είναι κρίσιμο για τους servicers στο πλαίσιο και της συζήτησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου, της αρμοδιότητας που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης να λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά ακόμη πιο κρίσιμο είναι και για τον υπουργό ενόψει εκλογών.
Έτσι, ακόμη και αν το θέμα συζητηθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί, ο χρόνος έως την έκδοση και την καθαρογραφή της απόφασης μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καθοριστικός.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των οφειλετών στηρίζονται αυτή τη στιγμή σε μία απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγορεύει στους servicers να λειτουργούν για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει δάνεια ή φέτες τιτλοποιήσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί άλλες 12 αντίθετες αποφάσεις.
Μπορεί σε αυτή τη φάση το θέμα να μην έχει τελεσιδικήσει, ωστόσο οι σχετικές ανακοπές απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πηγές από τον κλάδο των servicers αναφέρουν ότι στο 80% των περιπτώσεων οι δικαστές επιτρέπουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
Παρ΄ όλα αυτά, τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης αναμένουν την τελική επίλυση του ζητήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να μπει ένα τέλος στις καθυστερήσεις, οι οποίες όπως τονίζουν είναι και σε βάρος των δανειοληπτών, που εκτός από τα επιπλέον νομικά έξοδα, καλούνται εν τέλει να πληρώσουν περισσότερους τόκους για όσο διάστημα η υπόθεσή τους παραμένει ανοιχτή.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία εργαλεία για την όσο το δυνατό ταχύτερη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαχειρίζονται.