Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν για τη δημιουργία ενός ναυστάθμου στον Αλμυρό Βόλου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πεζοναυτών και
όχι μόνο – «Αγκάθι» το κόστος τη στιγμή που προέχει η ανανέωση του Πολεμικού Ναυτικού και πολλές και νέες πλώρες.Από το 2020 και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» εξέφραζαν την αποφασιστικότητα ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός μεγάλου ναυστάθμου στη Μαγνησία.
Στόχος ήταν το λιμάνι του Βόλου ή η περιοχή του Αλμυρού, τα οποία έχουν άμεση έξοδο προς το κεντρικό Αιγαίο, να λάβουν αναβαθμισμένο ρόλο και να μετατραπούν σε ορμητήρια των πεζοναυτών, με μόνιμο χώρο ελλιμενισμού των αρματαγωγών του ελληνικού Στόλου, τα οποία χρησιμοποιούν κατά βάση οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας και τα δύο εκ των τριών ταγμάτων της, 505 και 521 που εδρεύουν στον Βόλο. Με τον τρόπο αυτό, τα στρατεύματα που προορίζονται να εκτελέσουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις, θα βρίσκονται δίπλα στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού που θα τους μεταφέρουν.
Με τα συγκεκριμένα πλοία, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές, είναι εφικτή η μεταφορά ενός πλήρους Αποβατικού Τάγματος προς το Αιγαίο σε πολύ μικρότερους χρόνους, ενώ δίνεται η δυνατότητα για ακόμα περισσότερες ασκήσεις, μιας και τα αρματαγωγά θα είναι μόνιμα ελλιμενισμένα στο Βόλο και στη διάθεση της 32ας Ταξιαρχίας, αλλά και των υπόλοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην κεντρική Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, για ναυτική βάση στη Μαγνησία, φαίνεται πως… καλοβλέπουν και οι ΗΠΑ καθώς, υπενθυμίζεται πως στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, εδρεύει για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο η 3rd CAB των ΗΠΑ με ελικόπτερα Apache και Blackhawk, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν την αναβάθμιση του ρόλου και της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, στέλνοντας μαχητικά F-15 της USAFE να επιχειρούν από την καρδιά της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια.
Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, ο Βόλος διαθέτει στρατηγική θέση ελέγχου ολόκληρου του Αιγαίου και μαζί με τα αποβατικά, αλλά και τα υπό παραλαβή από τις ΗΠΑ αποβατικά άρματα AA7A1 για τους Έλληνες Πεζοναύτες, θα δημιουργηθεί μια δύναμη ταχείας επεμβάσεως στο Αρχιπέλαγος.
Στηρίζουν ΥΕΘΑ και τοπική αυτοδιοίκηση
Τόσο ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς έχουν επισημάνει πως θα προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που περιλαμβάνει την αναβάθμιση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο και τη δημιουργία Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στον Αλμυρό.
Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει τονίσει επανειλημμένα το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός ναυστάθμου στη Μαγνησία, εκφράζοντας την ελπίδα πως τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία θα βρουν την καλύτερη λύση προκειμένου να εκτελείται η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως το έργο του ναυστάθμου στο Αλμυρό μπαίνει σε φάση υλοποίησης, υπενθυμίζοντας πως το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού έχει εγκρίνει την παραχώρηση χώρου περίπου 70 στρεμμάτων.
Τα «αγκάθια»
Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έλυνε πολλά προβλήματα, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, με επίσης τεράστιο κόστος και ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικο.
Για να δημιουργηθεί άλλωστε ένα στρατιωτικό λιμάνι απαιτείται απαραίτητα η δημιουργία ενός ολόκληρου δικτύου εγκαταστάσεων και υποδομών, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Δημιουργία περισσότερων προβλητών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης οπλισμού, εγκαταστάσεις για επισκευές των μονάδων, χώροι δεξαμενών, είναι τα βασικά μόνο που πρέπει να γίνουν, για να αναβαθμιστεί σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού.
Όλα αυτά φυσικά απαιτούν πολύ χρήμα. Τεράστια κονδύλια θα πρέπει να βρεθούν για να δημιουργηθεί ναυτική βάση για τα αρματαγωγά και μάλιστα σε μια περίοδο που – όπως τονίζουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία – βασικός στόχος πρέπει να είναι η εξοπλιστική ενίσχυση του Στόλου μας με νέα πλοία και οπλικά συστήματα. Επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση στην δημιουργία του νέου ναυστάθμου, είναι να μην λειτουργήσει εις βάρος του εξοπλιστικού προγράμματος για το Ναυτικό. Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, η δημιουργία ναυστάθμων να λειτουργήσει ανασταλτικά στην απόκτηση νέων φρεγατών, κορβετών, οπλικών συστημάτων και αναβαθμίσεων.
Λύσεις μπορούν να βρεθούν για τους πεζοναύτες, μιας και μπορεί κάλλιστα να αποφασιστεί ο μόνιμος ελλιμενισμός ενός ή δύο πλοίων, κλάσης ΣΑΜΟΣ, μέσα στο πολιτικό λιμάνι του Βόλου. Λύση ανέξοδη που σίγουρα θα ικανοποιήσει πολλές ανάγκες.
Σίγουρα η στρατιωτική ηγεσία ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και σίγουρα δεν θα προχωρούσε σε καμία ενέργεια αν δεν είχε αναλύσει όλες τις παραμέτρους.