Λαρισαίος αγρότης έκρυβε αρχαία αξίας χιλιάδων ευρώ στην αυλή του

Τα αρχαία αντικείμενα που βρέθη­καν στην αυλή του 47χρονου πα­ραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας προς φύλαξη για εκτίμηση της εμπορικής

και αρχαι­ολογικής τους αξίας

Μια μαρμάρινη πλάκα με αμφίπλευρη διακόσμηση, πιθανόν τμήμα θρό­νου ή κλίνης, η οποία χρονολογεί­ται στους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους (2ου αι. π.Χ. έως 3ου αι. μ.Χ.) φέρουσα ανά­γλυφες παραστάσεις, αποτέλεσε ένα από τα ευρήματα σε …αυλή 47χρονου αγρότη που καταδικάστηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Ο 47χρονος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση μνημείων και για πα­ράλειψη υποχρέωσή δήλωσης μνημείου και του επιβλήθηκε συ­νολική ποινή φυλάκισής 2 ετών και 4 μηνών (με τριετή αναστολή), ενώ αρνήθηκε την κατηγορία δηλώνοντας -διά του εκπροσώπου του- πως δεν είχε γνώση ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα ήταν αρ­χαία ια οποία θεωρούνται μνημεία και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/2002 (για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρο­νομιάς), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα αντικείμενα αυτά «επί δέκα χρόνια βρίσκονταν παρατημένα στην αυλή» του.

Τα αρχαία αντικείμενα που βρέθη­καν στην αυλή του 47χρονου πα­ραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας προς φύλαξη για εκτίμηση της εμπορικής και αρχαι­ολογικής τους αξίας, ενώ η χρηματική τους αξία εκτιμήθηκε στο συ­νολικό ποσό των 95.000 ευρώ.

«Τα αντικείμενα χαρακτηρίζονται σημαντικά ή και μοναδικά, σχετί­ζονται με την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου» σημειώνεται στο παρα­πεμπτικό βούλευμα.

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο 47xρονος Λαρισαίος αγρότης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από «ανώνυμες τηλεφωνικές κα­ταγγελίες» στο Τμήμα Ασφαλείας Ιωαννίνων, ότι στην αυλή του σπιτιού του, σε χωριό του νομού, κα­τέχει «αντικείμενα, τα οποία θεωρούνται μνημεία».

Το πρωί της 14ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί των Ιωαννίνων σε έρευνα εντός και εκτός της οικίας του 47χρονου, όπως σημειώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, βρή­καν, μεταξύ άλλων, «τα ακόλουθα αντικείμενα, τα οποία εκτιμήθηκαν από επιτόπιο έλεγχο του αρχαι­ολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ως εξής:

Μία μαρμάρινη πλάκα με αμφί­πλευρη διακόσμηση πιθανόν τμήμα θρόνου ή κλίνης η οποία χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους, ήτοι 2ου αιώνα π.Χ. έως 3ου αι­ώνα μ.Χ., διαστάσεων 68 εκατο­στών μήκους 37 εκατοστών πλάτους και 17 εκατοστών πάχους, φέρουσα ανάγλυφες παραστάσεις. Το ανωτέρω μνημείο ήταν κρυμ­μένο εντός βλάστησή στην αυλή της οικίας του. Μία χάλκινη υδρία ή πρόχους, πιθανόν ρωμαϊκών χρόνων, ήτοι 1ου αιώνα π.Χ. έως 3ου αιώνα μ.Χ, μία χάλκινη λαβή, η οποία αποτελεί πιθανώς τμήμα τnς προαναφερόμενης χάλκινης υδρίας/πρόχου και μία δισκοειδή βάση του, η οποία αποτελεί τμήμα της προαναφερόμενης υδρίας/πρόχου. Τα τελευταία τρία μνημεία βρέθηκαν κρυμμένα επιμελώς πί­σω από αγροτικό μηχάνημα που βρισκόταν στην αυλή της οικίας».

Στο πλαίσιο της ακροαματικής δια­δικασίας κατέθεσαν οικείοι και γείτονες του 47χρονου, όπως και αρ­χαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτή­των Λάρισας ενώ ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Λάρισας τον έκρινε τελικά ένο­χο, επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισής 2 ετών και 4 μηνών (με τριετή αναστολή).

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας) / onlarissa.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share