«Κόλλησε» το σχέδιο «θερμοστάτης» για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο
Δημόσιο. Φορείς του Δημοσίου ζητούν περισσότερα λεφτά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, πήρε στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ζητούσε να παρθούν απλά μέτρα σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα ώστε να μειωθεί περίπου κατά 10% η κατανάλωση ρεύματος.
Κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά, είναι εμφανές, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, ότι η κυβέρνηση… αγνοήθηκε από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.
Τι είχε ζητήσει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση είχε ζητήσει συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου αλλά και χρονοπρογραμματισμό οδοφωτισμού από του ΟΤΑ. Τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να φέρουν μείωση της κατανάλωσης κατά 10%.
Το αποτέλεσμα; Από τον Ιούλιο του 2022, μόλις 3 στους 10 φορείς, όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί του δημοσίου αγνόησαν μια κοινή υπουργική απόφαση, μια κατοπινή επικαιροποίηση/τροποποίηση της ΚΥΑ αλλά και τρεις εφαρμοστικές εγκυκλίους.
Ποια κτήρια ζητούν χρήματα για να καλύψουν λογαριασμούς
Από τον κρατικό μηχανισμό, ζητήθηκε πρακτικά εξοικονόμηση ρεύματος της τάξεως του 10%. Τελικά φτάσαμε, σύμφωνα με το OPEN, σε αύξηση 10%. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες ηλεκτροδότησης θα αυξηθούν κατά 300 με 400 εκατ. ευρώ.
Τα κτήρια που δεν εναρμονίστηκαν με τους νέους κανόνες είναι μεταξύ άλλων: Η Βουλή, η Προεδρία της κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η Εθνική Επιτροπή UNESCO και ο ΟΑΕΔ.