Σε απόλυτο εκτροχιασμό οδηγούνται τα ταμεία των σχολικών επιτροπών λόγω των υπέρογκων ποσών που καλούνται να καταβάλουν, εν μέσω
ενεργειακής κρίσης, για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης.Εν μέσω ενεργειακής κρίσης οι σχολικές επιτροπές είναι αναγκασμένες να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης. Οι σχολικές επιτροπές είναι αναγκασμένες να διαθέσουν το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης αποκλειστικά για την εξόφληση λογαριασμών.
Σύμφωνα με «Τα νέα», από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών διακανονίζουν οφειλές, ώστε να περισσεύει… κάτι και για τις λοιπές ανάγκες, οι οποίες όμως αναμένεται φέτος να μείνουν ακάλυπτες. Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι υπάλληλοι της ΔΕΗ έφτασαν προ 10 ημερών έξω από νηπιαγωγείο της Αττικής με εντολή να κόψουν το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό.
«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν», είναι η απάντηση που δίνεται από κάθε σχολική επιτροπή ανά την επικράτεια, με τους προέδρους τους να δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν τα σχολεία ζεστά. Ταυτόχρονα, κοινή είναι και η έκκληση που απευθύνουν προς το κράτος, ζητώντας να αυξηθούν άμεσα τα ποσά των έκτακτων ενισχύσεων, ώστε να καταλαγιάσει ο φόβος για μάθημα τον φετινό χειμώνα σε κρύες σχολικές αίθουσες.
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου που διαχειρίζεται τα οικονομικά δύο σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις συνολικά 218 σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η περσινή ετήσια κρατική επιχορήγηση ήταν συνολικά 2,7 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε τα 2,4 εκατ. ευρώ της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, συν μια έκτακτη ενίσχυση για θέρμανση ύψους 300.000 ευρώ που δόθηκε τον Μάρτιο. Οι ετήσιες δαπάνες, όμως, για ρεύμα και θέρμανση ξεπέρασαν το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης κατά 450.000 ευρώ, αφού το κόστος για θέρμανση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανήλθε σε 1,25 εκατ. ευρώ, της Δευτεροβάθμιας σε 1,1 εκατ. ευρώ και για ρεύμα στα 800.000 ευρώ, δαπάνη που συνολικά αγγίζει τα 3,15 εκατ. ευρώ.
«Αν αθροίσετε τα ποσά που σας είπα, θα δείτε ότι υπερβαίνουν την κρατική επιχορήγηση. Η Πρωτοβάθμια για τη θέρμανση εξόφλησε τα 600.000 ευρώ από τα 1,25 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα τα έχει σε διακανονισμό. Το ίδιο και η Δευτεροβάθμια, που εξόφλησε τα 350.000 ευρώ. Επιδιώκουμε τους διακανονισμούς για να περισσεύει και κάτι για τις υπόλοιπες ανάγκες. Αλλά και ο διακανονισμός πρέπει κάποτε να πληρωθεί. Εν τω μεταξύ, έρχονται και νέοι λογαριασμοί. Τώρα αναμένουμε να εκταμιευθεί άλλη μια έκτακτη επιχορήγηση 300.000 ευρώ, ποσό που πρακτικά αντιστοιχεί στους λογαριασμούς θέρμανσης των σχολικών μονάδων μόνο για έναν μήνα», αναφέρει η Ιωάννα Κοσμοπούλου συμπληρώνοντας: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ζητάμε επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος. Γιατί, αν φτάσουμε στο απροχώρητο, δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιδράσουν και οι πάροχοι. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν αλλά θα τους στερήσουμε ενδεχομένως κάτι άλλο που τους είναι απαραίτητο».
Ο Δήμος Αθηναίων
Από την πλευρά του, και ο Δήμος Αθηναίων, διά στόματος δημάρχου, ξεκαθαρίζει ότι κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια δεν θα κρυώσει φέτος τον χειμώνα. Για λογαριασμό των 14 επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις 396 σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, μιλά στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Ψηφιακής Μετάβασης Νικόλαος Βαφειάδης, σημειώνοντας πως, αν και οι ανάγκες της πρωτεύουσας για θέρμανση δεν είναι τόσο αυξημένες όσο στα σχολεία του Βορρά, εντούτοις, η κατάσταση δεν παύει να είναι κρίσιμη, αφού από το περσινό ετήσιο ποσό της κρατικής επιχορήγησης των 3.559.920 ευρώ, το 80% δόθηκε για την αποπληρωμή λογαριασμών.
Την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών για ρεύμα και θέρμανση επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής της Δ’ Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, αρμόδιος για 17 σχολεία. «Μέχρι και πριν από την ενεργειακή κρίση, το ποσό που δίναμε για λογαριασμούς δεν ξεπερνούσε το 40%-50% της ετήσιας επιχορήγησης. Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε φτάσει και στο 70%. Τα οικονομικά βγαίνουν με δυσκολία, παρ’ όλα αυτά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη μείνει καμία σχολική μονάδα χωρίς ζέστη και φως», αναφέρει ο Γιώργος Ρωμανέας.
Ιδια εικόνα αδιεξόδου και στον Δήμο Γλυφάδας όπου, όπως εξηγεί η πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γεωργία Βαμβακερού, αρμόδια για 15 δημοτικά, 18 νηπιαγωγεία, το 100% της κρατικής επιχορήγησης ξοδεύεται πλέον σε λογαριασμούς, με τις υπόλοιπες ανάγκες, για λάμπες, τζάμια, σιδερικά, χαρτική ύλη, καθαριστικά, να μπαίνουν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα.
«Είναι τεράστιοι πια οι λογαριασμοί. Σήμερα με τα χίλια ζόρια πετύχαμε διακανονισμό για το ρεύμα αλλά και τον διακανονισμό πώς θα τον πληρώνουμε αν τρέχουν καινούργια τιμολόγια; Στη Γλυφάδα δεν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία μας να μείνουν χωρίς θέρμανση. Ωστόσο, η επιχορήγηση που μας δίνει το κράτος είναι πάρα πολύ μικρή. Η πολιτεία θα πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία», είπε η Γεωργία Βαμβακερού.