άγνωστες λέξεις όσον αφορά την κουζίνα διαφόρων χωρών.
Ξέρετε όλοι τι σημαίνει ποσέ, τι είναι το ταρτάρ και τι εννοούν όταν λένε… πίρι-πίρι; Αν όχι, ήρθε η ώρα να μάθετε και να αποκτήσετε λίγη αυτοπεποίθηση στις κουβέντες που έχουν να κάνουν με γεύση, φαγητό και μαγειρική. Σας
πήρε κάποια χρόνια να μάθετε τι ακριβώς είναι το σούσι και να
ξεχωρίσετε το νιγκίρι από το μάκι, αλλά δυστυχώς έχετε ακόμη πολλές
άγνωστες λέξεις όσον αφορά την κουζίνα διαφόρων χωρών, τον τρόπο
μαγειρικής, κάποια υλικά κ.ο.κ. Κι όσο εξπέρ κι αν είστε στο μουσακά και
το σουβλάκι, κάποια πράγματα σας διαφεύγουν. Θέλετε να τα μάθετε; Αν κρουτ: Τύλιγμα και ψήσιμο του κρέατος μέσα σε ζύμη σφολιάτας. Αντιπάστο: Το ορεκτικό α λα ιταλικά. Βινεγκρέτ: Δροσερή σάλτσα από λάδι, ξίδι και αλάτι, συχνά με αρωματικά χόρτα. Γκαράμ Μαζάλα: Ινδικό μείγμα από μπαχαρικά με κόλιανδρο, κουρκουμά, πιπέρι, γαρύφαλλο, κανέλα, κύμινο και πιπερόριζα. Γουακαμόλε: Ντιπ με βάση το αβοκάντο που παρασκευάζονταν από τους Αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Εσκαλόπ: Λεπτά κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου που τα κάνουμε με τη βοήθεια του μπάτη, όπως π.χ. το σνίτσελ. Ζουλιέν: Τρόπος κοπής των λαχανικών, όπως καρότα, κολοκυθάκια, παντζάρια, πράσα, σε μακρόστενα, ισομεγέθη μπαστουνάκια. Κις Λορέν: Aνοιχτή πίτα-τάρτα με γέμιση κρέμας τυριού, ζαμπόν-μπέικον, λαχανικών κ.ά.
Κονκασέ: Λαχανικά, κυρίως ντομάτες, ξεφλουδισμένες και
ξε-σποριασμένες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια και σερβιρισμένες μαζί με
το χυμό τους. Κονσομέ: Καθαρός ζωμός κρέατος ή ψαριού που σερβίρεται είτε ζεστός είτε κρύος. Κονφί: Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη, με λίγο μπράντι ή κρέατα διατηρημένα στο λίπος τους. Λαρντόν: Λεπτά κομμάτια μπέικον ή λαρδιού που βάζουμε στο κρέας για να μη ξεραίνεται όταν ψήνεται στο φούρνο. Μανέστρα: Κριθαράκι, αλλά και σούπα της αδριατικής κουζίνας και της Σαντορίνης. Μαρζιπάν: Γλύκισμα από αλεσμένα αμύγδαλα, ζάχαρη και, όποτε είναι επιθυμητό, χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Μινεστρόνε: Πηχτή σούπα ιταλικής καταγωγής που φτιάχνεται με λαχανικά, με την προσθήκη ζυμαρικών. Μπαβαρουάζ: Κρέμα με ζελατίνη αντί για αλεύρι και αρωματισμένη με λικέρ. Μπεν μαρί: Τρόπος να λιώνουμε πρώτες ύλες όπως π.χ.
σοκολάτα, με τον οποίο τα υλικά δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με τη
θερμότητα, οπότε ζεσταίνονται και λιώνουν σταδιακά. Επάνω σε μια
κατσαρόλα που βράζει τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ με το υλικό που
θέλουμε να ζεστάνουμε. Μπισκ: Σούπα με βάση τα θαλασσινά, όπως ο αστακός, η γαρίδα, η καραβίδα ή το καβούρι. Μπρεζέ: Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό σε κατσαρόλα, σε
σιγανή φωτιά με την προσθήκη μικρής ποσότητας νερού και λαχανικών, αφού
πρώτα έχει τσιγαριστεί. Παπιγιότ: Γαλλικός όρος που αναφέρεται σε κάθε τροφή που ψήνεται στο φούρνο τυλιγμένη σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Πατέ: Μείγμα πολτοποιημένου,
μαγειρεμένου κρέατος και λίπους, αλλά και λαχανικών, με μπαχαρικά, που
σερβίρεται κρύο ή ζεστό, αν και θεωρείται ότι η νοστιμιά του
αναδεικνύεται περισσότερο όταν είναι κρύο.
Πίρι πίρι: Αφρικανική λέξη για το τσίλι και καυτερή
σάλτσα τσίλι που χρησιμοποιείται στην πορτογαλική, την αφρικάνικη και τη
βραζιλιάνικη κουζίνα. Ποσέ: Αναφέρεται συνήθως σε αβγά όταν μαγειρεύονται σε νερό που σιγοβράζει, χωρίς το τσόφλι. Ραμεκέν: Μικρό πυρίμαχο σκεύος, με ή χωρίς χερούλια, για ψήσιμο στον φούρνο. Ραντίτσιο: Λαχανικό με κόκκινα φύλλα και πικρή/πικάντικη γεύση, που καλλιεργείται στην Ιταλία. Σαβαρέν: Γνωστό και ως «μπαμπάς», πρόκειται για το
γλυκό με την αφράτη ζύμη την οποία περιχύνουμε με σιρόπι από ρούμι και
γεμίζουμε με σαντιγύ. Σαρλότ: Επιδόρπιο που σερβίρεται κρύο ή ζεστό, με σαβαγιάρ και πουρέ φρούτων ή κρέμα. Σαφράν: Ο γνωστός Κρόκος Κοζάνης, εκλεκτό μπαχαρικό με δυνατό άρωμα, που χρωματίζει τα φαγητά κίτρινα.
Σέλερι: Λαχανικό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το
σέλινο, το μαϊντανό και το μάραθο, με λεπτό και τραγανό κοτσάνι που
χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες. Στιρ φράι (stir fry): Τρόπος μαγειρέματος σε wok, σε
καυτό λάδι ή βούτυρο, όπου τηγανίζουμε ελαφρά λαχανικά ή κοτόπουλο
κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τάπας: Ποικιλία ορεκτικών και σνακ της ισπανικής κουζίνας. Ταρτάρ: Μπιφτέκι από ωμό φιλέτο μοσχαριού, αναμεμιγμένο
με διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδι, κάππαρη, σάλτσες και ωμό αυγό. Η σος
ταρτάρ είναι σάλτσα μαγιονέζα, με αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, κάπαρη,
μαϊντανό που συνδυάζεται με ψάρι. Τορτίγια: Μεξικάνικη λεπτή και μαλακιά πίτα, στις οποίες προσθέτουμε γέμιση φτιάχνοντας τάκος, μπουρίτος κ.λπ. Τόφου: Προϊόν από το γάλα της σόγιας που παρασκευάζεται παρόμοια με το τυρί. Φιλέ μινιόν: Κομμάτι από το μικρό μέρος του μοσχαρίσιου φιλέτου. Φλαν: Μεξικάνικο γλυκό-παραλλαγή της κρέμας καραμελέ, αρωματισμένο με πορτοκάλι
Φοντύ: Λιωμένο μείγμα, συνήθως τυριού ή σοκολάτας σε
ειδικό σκεύος, στο οποίο βουτάμε κομμάτια ψωμιού (στο τυρί) ή φρούτα
(στη σοκολάτα). Φριτάτα: Ιταλική ομελέτα εμπλουτισμένη με συστατικά όπως κρεατικά, τυριά, λαχανικά, ζυμαρικά κ.λπ. Φουά γκρα: Λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Χούμους: Ντιπ ή spread από πουρέ ρεβιθιού, ταχίνι, ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό.
clickatlife
Via
Ξέρετε όλοι τι σημαίνει ποσέ, τι είναι το ταρτάρ και τι εννοούν όταν λένε… πίρι-πίρι; Αν όχι, ήρθε η ώρα να μάθετε και να αποκτήσετε λίγη αυτοπεποίθηση στις κουβέντες που έχουν να κάνουν με γεύση, φαγητό και μαγειρική. Σας
πήρε κάποια χρόνια να μάθετε τι ακριβώς είναι το σούσι και να
ξεχωρίσετε το νιγκίρι από το μάκι, αλλά δυστυχώς έχετε ακόμη πολλές
άγνωστες λέξεις όσον αφορά την κουζίνα διαφόρων χωρών, τον τρόπο
μαγειρικής, κάποια υλικά κ.ο.κ. Κι όσο εξπέρ κι αν είστε στο μουσακά και
το σουβλάκι, κάποια πράγματα σας διαφεύγουν. Θέλετε να τα μάθετε; Αν κρουτ: Τύλιγμα και ψήσιμο του κρέατος μέσα σε ζύμη σφολιάτας. Αντιπάστο: Το ορεκτικό α λα ιταλικά. Βινεγκρέτ: Δροσερή σάλτσα από λάδι, ξίδι και αλάτι, συχνά με αρωματικά χόρτα. Γκαράμ Μαζάλα: Ινδικό μείγμα από μπαχαρικά με κόλιανδρο, κουρκουμά, πιπέρι, γαρύφαλλο, κανέλα, κύμινο και πιπερόριζα. Γουακαμόλε: Ντιπ με βάση το αβοκάντο που παρασκευάζονταν από τους Αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Εσκαλόπ: Λεπτά κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου που τα κάνουμε με τη βοήθεια του μπάτη, όπως π.χ. το σνίτσελ. Ζουλιέν: Τρόπος κοπής των λαχανικών, όπως καρότα, κολοκυθάκια, παντζάρια, πράσα, σε μακρόστενα, ισομεγέθη μπαστουνάκια. Κις Λορέν: Aνοιχτή πίτα-τάρτα με γέμιση κρέμας τυριού, ζαμπόν-μπέικον, λαχανικών κ.ά.
Κονκασέ: Λαχανικά, κυρίως ντομάτες, ξεφλουδισμένες και
ξε-σποριασμένες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια και σερβιρισμένες μαζί με
το χυμό τους. Κονσομέ: Καθαρός ζωμός κρέατος ή ψαριού που σερβίρεται είτε ζεστός είτε κρύος. Κονφί: Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη, με λίγο μπράντι ή κρέατα διατηρημένα στο λίπος τους. Λαρντόν: Λεπτά κομμάτια μπέικον ή λαρδιού που βάζουμε στο κρέας για να μη ξεραίνεται όταν ψήνεται στο φούρνο. Μανέστρα: Κριθαράκι, αλλά και σούπα της αδριατικής κουζίνας και της Σαντορίνης. Μαρζιπάν: Γλύκισμα από αλεσμένα αμύγδαλα, ζάχαρη και, όποτε είναι επιθυμητό, χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Μινεστρόνε: Πηχτή σούπα ιταλικής καταγωγής που φτιάχνεται με λαχανικά, με την προσθήκη ζυμαρικών. Μπαβαρουάζ: Κρέμα με ζελατίνη αντί για αλεύρι και αρωματισμένη με λικέρ. Μπεν μαρί: Τρόπος να λιώνουμε πρώτες ύλες όπως π.χ.
σοκολάτα, με τον οποίο τα υλικά δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με τη
θερμότητα, οπότε ζεσταίνονται και λιώνουν σταδιακά. Επάνω σε μια
κατσαρόλα που βράζει τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ με το υλικό που
θέλουμε να ζεστάνουμε. Μπισκ: Σούπα με βάση τα θαλασσινά, όπως ο αστακός, η γαρίδα, η καραβίδα ή το καβούρι. Μπρεζέ: Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό σε κατσαρόλα, σε
σιγανή φωτιά με την προσθήκη μικρής ποσότητας νερού και λαχανικών, αφού
πρώτα έχει τσιγαριστεί. Παπιγιότ: Γαλλικός όρος που αναφέρεται σε κάθε τροφή που ψήνεται στο φούρνο τυλιγμένη σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Πατέ: Μείγμα πολτοποιημένου,
μαγειρεμένου κρέατος και λίπους, αλλά και λαχανικών, με μπαχαρικά, που
σερβίρεται κρύο ή ζεστό, αν και θεωρείται ότι η νοστιμιά του
αναδεικνύεται περισσότερο όταν είναι κρύο.
Πίρι πίρι: Αφρικανική λέξη για το τσίλι και καυτερή
σάλτσα τσίλι που χρησιμοποιείται στην πορτογαλική, την αφρικάνικη και τη
βραζιλιάνικη κουζίνα. Ποσέ: Αναφέρεται συνήθως σε αβγά όταν μαγειρεύονται σε νερό που σιγοβράζει, χωρίς το τσόφλι. Ραμεκέν: Μικρό πυρίμαχο σκεύος, με ή χωρίς χερούλια, για ψήσιμο στον φούρνο. Ραντίτσιο: Λαχανικό με κόκκινα φύλλα και πικρή/πικάντικη γεύση, που καλλιεργείται στην Ιταλία. Σαβαρέν: Γνωστό και ως «μπαμπάς», πρόκειται για το
γλυκό με την αφράτη ζύμη την οποία περιχύνουμε με σιρόπι από ρούμι και
γεμίζουμε με σαντιγύ. Σαρλότ: Επιδόρπιο που σερβίρεται κρύο ή ζεστό, με σαβαγιάρ και πουρέ φρούτων ή κρέμα. Σαφράν: Ο γνωστός Κρόκος Κοζάνης, εκλεκτό μπαχαρικό με δυνατό άρωμα, που χρωματίζει τα φαγητά κίτρινα.
Σέλερι: Λαχανικό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το
σέλινο, το μαϊντανό και το μάραθο, με λεπτό και τραγανό κοτσάνι που
χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες. Στιρ φράι (stir fry): Τρόπος μαγειρέματος σε wok, σε
καυτό λάδι ή βούτυρο, όπου τηγανίζουμε ελαφρά λαχανικά ή κοτόπουλο
κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τάπας: Ποικιλία ορεκτικών και σνακ της ισπανικής κουζίνας. Ταρτάρ: Μπιφτέκι από ωμό φιλέτο μοσχαριού, αναμεμιγμένο
με διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδι, κάππαρη, σάλτσες και ωμό αυγό. Η σος
ταρτάρ είναι σάλτσα μαγιονέζα, με αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, κάπαρη,
μαϊντανό που συνδυάζεται με ψάρι. Τορτίγια: Μεξικάνικη λεπτή και μαλακιά πίτα, στις οποίες προσθέτουμε γέμιση φτιάχνοντας τάκος, μπουρίτος κ.λπ. Τόφου: Προϊόν από το γάλα της σόγιας που παρασκευάζεται παρόμοια με το τυρί. Φιλέ μινιόν: Κομμάτι από το μικρό μέρος του μοσχαρίσιου φιλέτου. Φλαν: Μεξικάνικο γλυκό-παραλλαγή της κρέμας καραμελέ, αρωματισμένο με πορτοκάλι
Φοντύ: Λιωμένο μείγμα, συνήθως τυριού ή σοκολάτας σε
ειδικό σκεύος, στο οποίο βουτάμε κομμάτια ψωμιού (στο τυρί) ή φρούτα
(στη σοκολάτα). Φριτάτα: Ιταλική ομελέτα εμπλουτισμένη με συστατικά όπως κρεατικά, τυριά, λαχανικά, ζυμαρικά κ.λπ. Φουά γκρα: Λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Χούμους: Ντιπ ή spread από πουρέ ρεβιθιού, ταχίνι, ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό.
clickatlife
Via