Ετοιμάζεστε να φάτε μία τσίχλα, και λίγο πριν προλάβετε, πέφτει στο πάτωμα; "Μην τη φας, έχει μικρόβια", είναι η πιθανότερη απάντηση που θα ακούσετε...
Και όμως υπάρχουν και εκείνοι που στηρίζουν τη θεωρία των πέντε
δευτερολέπτων. Ναι, ναι.. υπάρχει τέτοια θεωρία. Πέφτει στο πάτωμα το τσιγάρο σας; Ένα κομμάτι πίτσα; Κάτι, οτιδήποτε. Εάν προλάβετε να το σηκώσετε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, αυστηρά(!) μπορείτε να το γευτείτε κανονικά, χωρίς φόβο για μικρόβια, αφού δεν έχουν προλάβει να μεταφερθούν στο φαγητό σας. Ίσως σε ένα τέτοιο άκουσμα γελάτε, αλλά έρευνα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπέρμιγχαμ είχε επιβεβαιώσει αυτόν τον κανόνα ως πραγματικό. Ίσως είστε δύσπιστοι, και είναι λογικό. Δύσπιστος, ήταν και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Pawl Dawson, ο οποίος επικαλέστηκε τη θεωρία των γιαγιάδων, για να καταρριφθεί επιτόπου αυτός ο μύθος. Τι έκανε λοιπόν ο Dawson; Κάλυψε μία επιφάνεια από μικρόβια (τύπου σαλμονέλα) και στη συνέχεια έριξε μία φέτα ψωμί για 5, 30 και 60 δευτερόλεπτα. Το συμπέρασμα; Τα βακτήρια που μεταφέρθηκαν δεν έχουν σχέση με το πόση ώρα ήταν το φαγητό σε επαφή με την μολυσμένη επιφάνεια - είτε ήταν δηλαδή, για μερικά δευτερόλεπτα ή για ένα ολόκληρο λεπτό. Δε μπορούμε να σας βοηθήσουμε και πολύ, λοιπόν, για το εάν πρόκειται για μύθος ή πραγματικότητα. Τα συμπεράσματα δικά σας..
Via
δευτερολέπτων. Ναι, ναι.. υπάρχει τέτοια θεωρία. Πέφτει στο πάτωμα το τσιγάρο σας; Ένα κομμάτι πίτσα; Κάτι, οτιδήποτε. Εάν προλάβετε να το σηκώσετε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, αυστηρά(!) μπορείτε να το γευτείτε κανονικά, χωρίς φόβο για μικρόβια, αφού δεν έχουν προλάβει να μεταφερθούν στο φαγητό σας. Ίσως σε ένα τέτοιο άκουσμα γελάτε, αλλά έρευνα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπέρμιγχαμ είχε επιβεβαιώσει αυτόν τον κανόνα ως πραγματικό. Ίσως είστε δύσπιστοι, και είναι λογικό. Δύσπιστος, ήταν και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Pawl Dawson, ο οποίος επικαλέστηκε τη θεωρία των γιαγιάδων, για να καταρριφθεί επιτόπου αυτός ο μύθος. Τι έκανε λοιπόν ο Dawson; Κάλυψε μία επιφάνεια από μικρόβια (τύπου σαλμονέλα) και στη συνέχεια έριξε μία φέτα ψωμί για 5, 30 και 60 δευτερόλεπτα. Το συμπέρασμα; Τα βακτήρια που μεταφέρθηκαν δεν έχουν σχέση με το πόση ώρα ήταν το φαγητό σε επαφή με την μολυσμένη επιφάνεια - είτε ήταν δηλαδή, για μερικά δευτερόλεπτα ή για ένα ολόκληρο λεπτό. Δε μπορούμε να σας βοηθήσουμε και πολύ, λοιπόν, για το εάν πρόκειται για μύθος ή πραγματικότητα. Τα συμπεράσματα δικά σας..
Via