https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSo6AXDcAtsl2KItMwrzEKU-8wfZawubHC3FLw-0Hx60snBPW3jIL31mVS_HPR5kTPa4I_u6DuDBXeKzll4i7v259IQ5JLdwSQ-aefEhEuumQzfSv9BM-IrVmWGAIKkVz1voZNmLcFF8Q_/s1600/tromaktiko.jpg
Το ψωμί φαίνεται πως είναι «συνώνυμο» με το φούσκωμα, μήπως όμως αυτό οφείλεται σε… παρεξήγηση;...
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ψωμί δεν είναι τόσο κακό όσο πιστεύουμε και μάλιστα δεν πρέπει να το βγάζουμε εντελώς από τη διατροφή μας, καθώς μας παρέχει πολύτιμες φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έδειξε ότι το ψωμί μάς φουσκώνει λιγότερο από τα ζυμαρικά.
Ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολογίας συμπληρώνει πως αυτό που μας παχαίνει είναι στην πραγματικότητα το περιεχόμενο ενός σάντουιτς και όχι το ίδιο το ψωμί. Δύο μέτριες φέτες ψωμί παρέχουν περίπου 190 θερμίδες και 2 γραμμάρια λιπαρών, όμως η μαργαρίνη και το βούτυρο επάνω στο ψωμί διπλασιάζουν αυτόματα τις θερμίδες που λαμβάνουμε (334 θερμίδες) και προσθέτουν 16 γραμμάρια λιπαρών. Το αυγό και η μαγιονέζα μέσα στο σάντουιτς μας φορτώνουν με περισσότερες από 500 επιπλέον θερμίδες και 34 γραμμάρια λιπαρών.
Εάν λοιπόν δεν ευθύνεται το ίδιο το ψωμί, τότε τι είναι αυτό που μας φουσκώνει;
Γαστρεντερολόγοι από το βρετανικό δίκτυο IBS δηλώνουν ότι το φούσκωμα οφείλεται πολλές φορές στην αυξημένη ευαισθησία στα αέρια και όχι στην αυξημένη παραγωγή αερίων.
Το φούσκωμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, την αποχή από την άσκηση και σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως το στρες.
onmed.gr
Via
Via