Τι κοινό έχουν η υγεία και η ομορφιά ; Ένα συστατικό που είναι σύμμαχός μας για γερά μαλλιά, νύχια
δέρμα αλλά και οστά και ονομάζεται πυρίτιο. Τι είναι; To δώρο της γηςΤο πυρίτιο είναι ένα συστατικό που υπάρχει στο έδαφος και κατά συνέπεια σε αρκετά από τα τρόφιμα που παράγονται από αυτό, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά κ.λπ. Καλές πηγές πυριτίου είναι οι σπόροι δημητριακών, όπως η βρώμη το κριθάρι, το σιτάρι κ.λπ., τα φρούτα και τα γογγύλια. Όμως η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του έως και 98% ενώ συχνά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.Απαραίτητο για γερά οστάΤο πυρίτιο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της φυσιολογικής οστικής δομής. Κι αυτό επειδή διευκολύνει τον εμπλουτισμό τους με ασβέστιο και μέταλλα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει και να αφομοιώσει το ασβέστιο χωρίς την παρουσία του. Αυτή του η ιδιότητα το κάνει και άκρως απαραίτητο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Επίσης είναι απαραίτητο για την καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση καταγμάτων, θλάσεων και τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων ενώ προλαμβάνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων.Ο εχθρός του χρόνουΤο πυρίτιο έχει τον πρώτο λόγο και στην ομορφιά μας αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κατά της γήρανσης. Αυτό το καταφέρνει διατηρώντας το κολλαγόνο (βασικό δομικό στοιχείο των κυττάρων μας ), του οποίου αποτελεί σημαντικό συστατικό, σε υψηλά επίπεδα. Καθώς τα χρόνια περνούν το κολλαγόνο φθείρεται και χάνει τη φυσιολογική ελαστικότητά του, οδηγώντας σε χαλάρωση της επιδερμίδας, εξασθενημένα μαλλιά και εύθραυστα νύχια. Η επαρκής πρόσληψη πυριτίου όμως αποτρέπει τα παραπάνω συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, την ανάπτυξη πυκνών και λαμπερών μαλλιών και τη διατήρηση δυνατών νυχιών. Επίσης, το πυρίτιο ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας χαρίζοντάς μας ένα λαμπερό χαμόγελο που κρύβει τα χρόνια μας.Η έλλειψή του έχει συνέπειεςΜε την πάροδο του χρόνου το πυρίτιο μειώνεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το γεγονός αποτελεί έναν από τους παράγοντες γήρανσης, αφού συμβάλλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας και τελικά σε οστεοπόρωση. Επίσης εκτός από τα εύθραυστα οστά, η μείωσή του επιφέρει εξασθένηση των ούλων και των δοντιών μας αλλά και διαταραχές της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό και η ανάγκη επαρκούς πρόσληψης πυριτίου ξεκινάει από την παιδική ηλικία και αυξάνεται με την είσοδο στην τρίτη ηλικία.Να πάρω συμπλήρωμα;Το διοξείδιο του πυριτίου (silica), από το οποίο ο οργανισμός παράγει πυρίτιο (Silicon), δεν είναι ιδιαίτερα συχνό στις τροφές, εκτός αν έχουν αναπτυχθεί σε αμμώδες έδαφος. Ακόμα και τότε όμως τείνει να συγκεντρώνεται σε μέρη των φυτών όπως ο φλοιός, που εμείς δεν καταναλώνουμε. Έτσι όταν υπάρχει παρουσία διοξειδίου του πυριτίου δε βρίσκεται πάντα σε μορφή τέτοια που να είναι εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό και η συμπληρωματική χορήγησή του συχνά είναι απαραίτητη, πάντα μετά από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του διατροφολόγου σας.Δώστε προσοχήΕφόσον σας συστηθεί συμπληρωματική χορήγηση πυριτίου εννοείται ότι πρέπει να προτιμήσετε κάποιο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ που να διαθέτει κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και να αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισνμ. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, logodiatrofis.g.r
Via
δέρμα αλλά και οστά και ονομάζεται πυρίτιο. Τι είναι; To δώρο της γηςΤο πυρίτιο είναι ένα συστατικό που υπάρχει στο έδαφος και κατά συνέπεια σε αρκετά από τα τρόφιμα που παράγονται από αυτό, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά κ.λπ. Καλές πηγές πυριτίου είναι οι σπόροι δημητριακών, όπως η βρώμη το κριθάρι, το σιτάρι κ.λπ., τα φρούτα και τα γογγύλια. Όμως η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του έως και 98% ενώ συχνά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.Απαραίτητο για γερά οστάΤο πυρίτιο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της φυσιολογικής οστικής δομής. Κι αυτό επειδή διευκολύνει τον εμπλουτισμό τους με ασβέστιο και μέταλλα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει και να αφομοιώσει το ασβέστιο χωρίς την παρουσία του. Αυτή του η ιδιότητα το κάνει και άκρως απαραίτητο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Επίσης είναι απαραίτητο για την καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση καταγμάτων, θλάσεων και τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων ενώ προλαμβάνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων.Ο εχθρός του χρόνουΤο πυρίτιο έχει τον πρώτο λόγο και στην ομορφιά μας αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κατά της γήρανσης. Αυτό το καταφέρνει διατηρώντας το κολλαγόνο (βασικό δομικό στοιχείο των κυττάρων μας ), του οποίου αποτελεί σημαντικό συστατικό, σε υψηλά επίπεδα. Καθώς τα χρόνια περνούν το κολλαγόνο φθείρεται και χάνει τη φυσιολογική ελαστικότητά του, οδηγώντας σε χαλάρωση της επιδερμίδας, εξασθενημένα μαλλιά και εύθραυστα νύχια. Η επαρκής πρόσληψη πυριτίου όμως αποτρέπει τα παραπάνω συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, την ανάπτυξη πυκνών και λαμπερών μαλλιών και τη διατήρηση δυνατών νυχιών. Επίσης, το πυρίτιο ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας χαρίζοντάς μας ένα λαμπερό χαμόγελο που κρύβει τα χρόνια μας.Η έλλειψή του έχει συνέπειεςΜε την πάροδο του χρόνου το πυρίτιο μειώνεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το γεγονός αποτελεί έναν από τους παράγοντες γήρανσης, αφού συμβάλλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας και τελικά σε οστεοπόρωση. Επίσης εκτός από τα εύθραυστα οστά, η μείωσή του επιφέρει εξασθένηση των ούλων και των δοντιών μας αλλά και διαταραχές της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό και η ανάγκη επαρκούς πρόσληψης πυριτίου ξεκινάει από την παιδική ηλικία και αυξάνεται με την είσοδο στην τρίτη ηλικία.Να πάρω συμπλήρωμα;Το διοξείδιο του πυριτίου (silica), από το οποίο ο οργανισμός παράγει πυρίτιο (Silicon), δεν είναι ιδιαίτερα συχνό στις τροφές, εκτός αν έχουν αναπτυχθεί σε αμμώδες έδαφος. Ακόμα και τότε όμως τείνει να συγκεντρώνεται σε μέρη των φυτών όπως ο φλοιός, που εμείς δεν καταναλώνουμε. Έτσι όταν υπάρχει παρουσία διοξειδίου του πυριτίου δε βρίσκεται πάντα σε μορφή τέτοια που να είναι εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό και η συμπληρωματική χορήγησή του συχνά είναι απαραίτητη, πάντα μετά από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του διατροφολόγου σας.Δώστε προσοχήΕφόσον σας συστηθεί συμπληρωματική χορήγηση πυριτίου εννοείται ότι πρέπει να προτιμήσετε κάποιο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ που να διαθέτει κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και να αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισνμ. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, logodiatrofis.g.r
Via
Tags
Lifestyle