Ονειρεύτηκες να μυρίζει κάποια στιγμή το μπαλκόνι σου φρέσκια ρίγανη;
Είναι πολύ εύκολο να το κάνεις πραγματικότητα – και μάλιστα είναι η
καταλληλότερη εποχή. Η ρίγανη φυτεύεται συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι
τα τέλη Απριλίου, ακόμα και με μικρά κομμένα κλωνάρια. Όμως η
ανοιξιάτικη ρίγανη είναι η πιο…τυχερή, αφού το δημοφιλές βότανο λατρεύει
τον άπλετο ήλιο. Γιατί να την προτιμήσεις Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:
1. Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.
2. Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής
αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα
που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.
3. Νοστιμίζει πολλά ελληνικά φαγητά (φρέσκια ή ξερή) – και όχι μόνο τη χωριάτικη σαλάτα.
4. Στην Ελλάδα φυτρώνει η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως – άρα επιβάλλεται
να την απολαμβάνουμε και… σπιτική κατευθείαν από το μπαλκόνι μας.
5. Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
6. Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
7. Είναι αντικαρκινικό βότανο.
8. Περιέχει φυτοοιστρογόνα, πολύ χρήσιμα (κυρίως) στις γυναίκες.
9. Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.
10. Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες. Πώς θα την περιποιηθείς
Η ρίγανη είναι ξερικό φυτό – ας μην ξεχνάμε ότι φυτρώνει σε μέρη άγονα
και άνυδρα, σε βράχους, βουνά και ραχούλες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να
ποτίζεται με μέτρο, για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά της, αλλά και για
να ξεδιπλώσει όλο το άρωμά της. Διότι όσο πιο σπάνια ποτίζεται, τόσο
πιο αρωματική γίνεται. Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά και
είναι πολύ βολική: δε χρειάζεται πολύ χώμα, ενώ, όπως αναφέρθηκε, το
ξηρό έδαφος τη βοηθά να ευδοκιμήσει καλύτερα.
Το είδα: Golden Magazine Ριγανέλαιο, το ιαματικό!
by Η τροφή μας το φάρμακό μας
Γιατί νά κάν? χρήσι κάποιος ?νός ?λαίου πού προέρχεται ?πό τήν ?ίγανη;
Θ? τ? θέσω διαφορετικά.
?ποιοδήποτε βότανο ?μπεριέχει στ?ν χημικό του τύπο δακτυλίους ε?ναι
?καν? ν? «δεσμεύσ?» ?κατοντάδες χημικ? κατάλοιπα κα? ν? τ? ?ποβάλλη ?
δικός μας ?ργανισμός. Συνεπ?ς, ?ίγανη, θυμάρι, μαϊντανός, καθ?ς ?πίσης
κι ?λλα, δεκάδες ?λλα βότατα κα? φυτά, ?χουν τ?ν δυνατότητα ν? μ?ς
…καθαρίζουν!!!
Γιατί λοιπόν νά μήν τό ?πιλέξουμε;
Δέν ?ξίζει τόν κόπο;
?κτ?ς κι ??ν προσλαμβάνουμε μέσ? τ?ς τροφ?ς μας ?λες τ?ς ?παραίτητες δόσεις …«καθαριστικ?ν», ?πότε σαφ?ς κα? μ?ς ε?ναι περιττόν.
Φιλονόη.
Ριγανέλαιο
Η άγρια ρίγανη είναι πλούσια σε έναν μακρύ κατάλογο ανόργανων
συστατικών, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο,
μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.
Η ελληνική ρίγανη είναι παγκοσμίως γνωστή ώς GREEK OREGANO και φημισμένη
για τις αξιοθαύμαστες ιδιότητές της ενώ φύεται ΜΌΝΟΝ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο ικανό να αντιμετωπίση ένα
ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως.
Κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργούνται
προβλήματα υγείας που απορρέουν από όλους τους παραπάνω μικροοργανισμούς
όπως, ιώσεις παντός τύπου, εποχιακές και ειδικές γρίπες, ηπατίτιδες,
εγκεφαλίτιδες, ωτίτιδες, δερματίτιδες, εκζέματα, ψωριάσεις, αρθρίτιδες,
οστεοαρθρίτιδες, ρευματισμούς, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονίες, ιγμορίτιδες
κλπ. Επίσης για διάρροια, εντερικά και πεπτικά προβλήματα, κολίτιδες,
τυμπανισμό.
Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ
ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά
αντιβιοτικά) ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών. Εξοντώνει
άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του
ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά. Θωρακίστε τον οργανισμό σας έναντι του κρυολογήματος και της γρίπης
ακόμη και του ιού Η1Ν1 πίνοντας μία σταγόνα ριγανέλαιο αραιωμένο σε ένα
ποτήρι νερό. Ερευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του
ζακχάρου, ενώ σε άλλη πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ
ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του
αίματος. Αντιμετωπίστε ελαφρά εγκαύματα και ανακουφιστείτε από τον πόνο
αναμιγνύοντας μία σταγόνα ριγανέλαιου σε μία κουταλιά έξτρα παρθένο
ελαιόλαδο. Κατάλληλο επίσης γιά ψωρίαση μυκητίαση και δερματοπάθειες
(2-3 σταγόνες σε μία κουταλιά λάδι). Εάν έχετε αλλεργία σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, κάνοντας έγκαιρη
τοπική εφαρμογή με ριγανέλαιο θα έχετε άμεσα και σωστικά αποτελέσματα. Εισπνοές: Σε ένα μπρίκι βράστε νερό, ρίξτε μια με δύο σταγόνες
ριγανέλαιο και κάντε εισπνοές για να αντιμετωπίσετε πνευμονικά και
αναπνευστικά προβλήματα. Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία
σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
Ασφαλής χρήση
Το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο (GRAS) και η δοσολογία του
είναι μία με δύο σταγόνες σε λίγο νερό, η σε ένα φλυτζάνι τσάι, χυμό, η
γάλα, ή για ακόμη πιό εύκολη λήψη μια με δύο σταγόνες ριγανέλαιου σε μια
κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, 2-3 φορές την ημέρα.
Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνίσταται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών με μία εβδομάδα παύση.
Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα δεν συνίσταται
για άτομα με έντονη έλλειψη σιδήρου. Μην κάνετε εφαρμογή ριγανέλαιου σε
ανοικτές πληγές. proionta-tis-fisis
Via
Είναι πολύ εύκολο να το κάνεις πραγματικότητα – και μάλιστα είναι η
καταλληλότερη εποχή. Η ρίγανη φυτεύεται συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι
τα τέλη Απριλίου, ακόμα και με μικρά κομμένα κλωνάρια. Όμως η
ανοιξιάτικη ρίγανη είναι η πιο…τυχερή, αφού το δημοφιλές βότανο λατρεύει
τον άπλετο ήλιο. Γιατί να την προτιμήσεις Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:
1. Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.
2. Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής
αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα
που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.
3. Νοστιμίζει πολλά ελληνικά φαγητά (φρέσκια ή ξερή) – και όχι μόνο τη χωριάτικη σαλάτα.
4. Στην Ελλάδα φυτρώνει η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως – άρα επιβάλλεται
να την απολαμβάνουμε και… σπιτική κατευθείαν από το μπαλκόνι μας.
5. Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
6. Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
7. Είναι αντικαρκινικό βότανο.
8. Περιέχει φυτοοιστρογόνα, πολύ χρήσιμα (κυρίως) στις γυναίκες.
9. Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.
10. Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες. Πώς θα την περιποιηθείς
Η ρίγανη είναι ξερικό φυτό – ας μην ξεχνάμε ότι φυτρώνει σε μέρη άγονα
και άνυδρα, σε βράχους, βουνά και ραχούλες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να
ποτίζεται με μέτρο, για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά της, αλλά και για
να ξεδιπλώσει όλο το άρωμά της. Διότι όσο πιο σπάνια ποτίζεται, τόσο
πιο αρωματική γίνεται. Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά και
είναι πολύ βολική: δε χρειάζεται πολύ χώμα, ενώ, όπως αναφέρθηκε, το
ξηρό έδαφος τη βοηθά να ευδοκιμήσει καλύτερα.
Το είδα: Golden Magazine Ριγανέλαιο, το ιαματικό!
by Η τροφή μας το φάρμακό μας
Γιατί νά κάν? χρήσι κάποιος ?νός ?λαίου πού προέρχεται ?πό τήν ?ίγανη;
Θ? τ? θέσω διαφορετικά.
?ποιοδήποτε βότανο ?μπεριέχει στ?ν χημικό του τύπο δακτυλίους ε?ναι
?καν? ν? «δεσμεύσ?» ?κατοντάδες χημικ? κατάλοιπα κα? ν? τ? ?ποβάλλη ?
δικός μας ?ργανισμός. Συνεπ?ς, ?ίγανη, θυμάρι, μαϊντανός, καθ?ς ?πίσης
κι ?λλα, δεκάδες ?λλα βότατα κα? φυτά, ?χουν τ?ν δυνατότητα ν? μ?ς
…καθαρίζουν!!!
Γιατί λοιπόν νά μήν τό ?πιλέξουμε;
Δέν ?ξίζει τόν κόπο;
?κτ?ς κι ??ν προσλαμβάνουμε μέσ? τ?ς τροφ?ς μας ?λες τ?ς ?παραίτητες δόσεις …«καθαριστικ?ν», ?πότε σαφ?ς κα? μ?ς ε?ναι περιττόν.
Φιλονόη.
Ριγανέλαιο
Η άγρια ρίγανη είναι πλούσια σε έναν μακρύ κατάλογο ανόργανων
συστατικών, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο,
μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.
Η ελληνική ρίγανη είναι παγκοσμίως γνωστή ώς GREEK OREGANO και φημισμένη
για τις αξιοθαύμαστες ιδιότητές της ενώ φύεται ΜΌΝΟΝ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο ικανό να αντιμετωπίση ένα
ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως.
Κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργούνται
προβλήματα υγείας που απορρέουν από όλους τους παραπάνω μικροοργανισμούς
όπως, ιώσεις παντός τύπου, εποχιακές και ειδικές γρίπες, ηπατίτιδες,
εγκεφαλίτιδες, ωτίτιδες, δερματίτιδες, εκζέματα, ψωριάσεις, αρθρίτιδες,
οστεοαρθρίτιδες, ρευματισμούς, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονίες, ιγμορίτιδες
κλπ. Επίσης για διάρροια, εντερικά και πεπτικά προβλήματα, κολίτιδες,
τυμπανισμό.
Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ
ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά
αντιβιοτικά) ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών. Εξοντώνει
άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του
ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά. Θωρακίστε τον οργανισμό σας έναντι του κρυολογήματος και της γρίπης
ακόμη και του ιού Η1Ν1 πίνοντας μία σταγόνα ριγανέλαιο αραιωμένο σε ένα
ποτήρι νερό. Ερευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του
ζακχάρου, ενώ σε άλλη πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ
ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του
αίματος. Αντιμετωπίστε ελαφρά εγκαύματα και ανακουφιστείτε από τον πόνο
αναμιγνύοντας μία σταγόνα ριγανέλαιου σε μία κουταλιά έξτρα παρθένο
ελαιόλαδο. Κατάλληλο επίσης γιά ψωρίαση μυκητίαση και δερματοπάθειες
(2-3 σταγόνες σε μία κουταλιά λάδι). Εάν έχετε αλλεργία σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, κάνοντας έγκαιρη
τοπική εφαρμογή με ριγανέλαιο θα έχετε άμεσα και σωστικά αποτελέσματα. Εισπνοές: Σε ένα μπρίκι βράστε νερό, ρίξτε μια με δύο σταγόνες
ριγανέλαιο και κάντε εισπνοές για να αντιμετωπίσετε πνευμονικά και
αναπνευστικά προβλήματα. Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία
σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
Ασφαλής χρήση
Το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο (GRAS) και η δοσολογία του
είναι μία με δύο σταγόνες σε λίγο νερό, η σε ένα φλυτζάνι τσάι, χυμό, η
γάλα, ή για ακόμη πιό εύκολη λήψη μια με δύο σταγόνες ριγανέλαιου σε μια
κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, 2-3 φορές την ημέρα.
Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνίσταται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών με μία εβδομάδα παύση.
Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα δεν συνίσταται
για άτομα με έντονη έλλειψη σιδήρου. Μην κάνετε εφαρμογή ριγανέλαιου σε
ανοικτές πληγές. proionta-tis-fisis
Via