NEA ΜΕΛΕΤΗ: Τα μωρά μπορεί να ...κολλήσουν κατάθλιψη στη μήτρα

Οι έγκυοι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να... την μεταδώσουν στα αγέννητα μωρά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποκαλύπτει, αυτό οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στην αμυγδαλή του εγκεφάλου – μία δομή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συναισθημάτων και του στρες, και η οποία σχετίζεται με τις αγχώδεις διαταραχές.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι απίθανο ένα πολύ μικρό παιδί να έχει κατάθλιψη, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστό πότε αρχίζουν οι αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν.

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ζήτησαν από 157 μέλλουσες μητέρες στην 26η εβδομάδα της κυήσεως να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ψυχικής τους διάθεσης.

Μέσα σε δύο εβδομάδες από τη γέννησή τους, τα μωρά τους υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να ελεγχθεί η δομή του.

Όπως έδειξαν οι μαγνητικές, το επίπεδο της κατάθλιψης της μητέρας δεν επηρέαζε τον όγκο του εγκεφάλου των μωρών.

Ωστόσο, τα βρέφη των μητέρων με την εντονότερη κατάθλιψη είχαν μειωμένη «δομική συνδεσιμότητα» στο δεξιό τμήμα της αμυγδαλής.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η μη φυσιολογική λειτουργία της αμυγδαλής της μητέρας μεταδίδεται στο έμβρυο που κυοφορεί.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ιστορικό μητρικής κατάθλιψης μπορεί να καταστήσει τα παιδιά επιρρεπή στα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Biological Psychiatry», ενισχύει την άποψη ότι οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κατάθλιψης της μητέρας πρέπει να αρχίζουν νωρίς στην εγκυμοσύνη και όχι μετά τη γέννηση των βρεφών.

Η γνώση ότι η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού της είναι πολύ ανησυχητική», σχολίασε ο διευθυντής σύνταξης του «Biological Psychiatry» δρ Τζων Κρύσταλ, καθηγητής Ψυχιατρικής & Νευροβιολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος αυτός ίσως μπορεί να ελαττωθεί με συστηματική αξιολόγηση των εγκύων για κατάθλιψη και έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας», πρόσθεσε. govastileto.gr

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share