«Δεν είναι ζωή αυτή, δεν έχουμε δουλειά»,

Δεν είναι ζωή αυτή, δεν έχουμε δουλειά», δήλωσαν στον ανταποκριτή του CNN - «Ζούμε σε απαίσιες σκηνές», λένε τα παιδιά

Πώς είναι η ζωή για τα παιδιά σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ελλάδα; Πώς αισθάνονται τα προσφυγόπουλα που ρίσκαραν τις ζωές τους για ένα καλύτερο αύριο και σήμερα είναι αναγκασμένα να ζουν και να επιβιώνουν κάτω από απίστευτα δύσκολες συνθήκες;Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θέλησε να δώσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN το οποίο επισκέφτηκε την χώρα μας και συγκεκριμένα τον καταυλισμό προσφύγων στα Διαβατά και μίλησε με παιδιά που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται εγκλωβισμένα εκεί.«Φανταστείτε να έχετε μείνει μόνο με την επιλογή να φύγετε από την χώρα σας, λόγω της βίας. Φανταστείτε να ρισκάρετε τη ζωή σας, ταξιδεύοντας εκατοντάδες μίλια από την πατρίδα σας και να αφήνετε τελικά τον εαυτό σας στο έλεος κάποιων αγνώστων σε μαι ξένη χώρα. Τώρα φανταστείτε να τα κάνει όλα αυτά ένα παιδί χωρίς γονείς και οικογένεια και το στηρίζει», τονίζει ο δημοσιογράφος ο οποίος μίλησε με τα προσφυγόπουλα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πραγματικότητα για δεκάδες εφήβους και παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά.

Βαριόμαστε, μόνο τρώμε και κοιμόμαστε»

Για το πόσο βαρετή και δίχως νόημα είναι πλέον η ζωή του μίλησε στο CNN ο Άχμεντ ο οποίος έφυγε από τη Συρία μαζί με την οικογένειά του για να ξεφύγει από τον πόλεμο.«Δεν είναι αυτή ζωή. Χωρίς δουλειά απλά τρώμε και κοιμόμαστε. Είναι τόσο βαρετό», είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οτιδήποτε είναι καλύτερο από τη ζωή που είχαν στη Συρία.«Κάποιες φορές όταν είμαστε λυπημένοι, ευχόμαστε να μέναμε στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε στη Συρία, γιατί κάθε λεπτό κινδυνεύεις να πεθάνεις εκεί», εξήγησε ο Άχμεντ ο οποίος ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και τους δικούς του ανθρώπους.

Ζούμε πια μέσα σε απαίσιες σκηνές...»

Ο 17χρονος Ασχράφ και ο 15χρονος αδερφός του, ο Χατέμ, άφησαν το σπίτι τους στην Ντεϊρ Εζόρ της Συρίας, έπειτα από έκκληση των γονιών τους, οι οποίοι έμειναν πίσω στην χώρα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Είναι δύο από τους συνολικά 30 ασυνόδευτους ανηλίκους που ζουν στα Διαβατά.«Ανησυχούσαν για τους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς και δεν μπορούσαμε επίσης να συνεχίσουμε τις σπουδές μας εκεί ή να ζήσουμε με ασφάλεια», είπε ο Ασχράφ, εξηγώντας ότι χρειάστηκε να προσπαθήσουν δύο φορές να μπουν στην Τουρκία από την χώρα τους.Αφού κατάφεραν να φτάσουν στην Τουρκία, τα αδέρφια μπήκαν σε μια βάρκα με προορισμό την Ελλάδα, ωστόσο, το ταξίδι τους κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν.«Μείναμε στη θάλασσα χωρίς φαγητό και νερό για τρεις ημέρες. Ο αδερφός μου έχει πρόβλημα με την καρδιά του και ανησυχούσαμε όλοι για εκείνον. Δεν ήξερα τι να κάνω», είπε, αποκαλύπτοντας ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε για εκείνον και τον αδερφό του όταν έφτασαν στην Ελλάδα.Ο 17χρονος είπε στο CNN ότι στην Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην φυλακή και πως πλέον ζει με τον αδερφό του μέσα σε «απαίσιες» σκηνές. Ωστόσο, ελπίζει ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν.

Με έβαλαν φυλακή γιατί ήμουν ανήλικος»

Ο επίσης 17 ετών Ομπάντα Κχνιέρ από τη Δαμασκό της Συρίας ονειρευόταν να σπουδάσει και να γίνει γιατρός, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε ο εμφύλιος στην χώρα του.Ο έφηβος μίλησε για τα όσα έζησε στην Τουρκία, όπου πέρασε για να ξεφύγει από τα όσα συνέβαιναν στην χώρα του. Όπως είπε, στην Τουρκία πείνασε πολύ και για μεγάλο διάστημα κοιμόταν στα παγκάκια, μέχρι τη στιγμή που ένας περαστικός του έδωσε στέγη για να μείνει και τον βοήθησε να βρει μια δουλειά.Ωστόσο, η ζωή στην Τουρκία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν για ένα παιδί, γι' αυτό και ο Ομπάντα αποφάσισε να φύγει, έχοντας σκοπό να καταφέρει να σπουδάσει. Έτσι, βρέθηκε στην Ελλάδα.Όμως, ο 17χρονος δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη γιατί δεν είχε οικογένεια. Όπως είπε, πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησε βοήθεια, λέγοντας ότι είναι ανήλικος, ωστόσο, αποκάλυψε πως οι ελληνικές αστυνομικές αρχές του έβαλαν χειροπέδες και έμεινε στην φυλακή για 15 ημέρες. Ο νεαρός εξήγησε πως οι αστυνομικοί του είπαν πως επειδή είναι ανήλικος, την ευθύνη για εκείνον είχε πλέον η Ελλάδα.Τελικά, τον Ομπάντα βοήθησε μια κυβερνητική οργάνωση και τώρα σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Γερμανία. Ξεπερνούν τις 13.500 τα προσφυγόπουλα στα κέντρα φιλοξενίας

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότερα από 13.500 ανήλικα προσφυγόπουλα διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, γεγονός που αναδεικνύει μία άλλη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα, καθώς η χώρα που ανέλαβε την ευθύνη να τους παράσχει μία -έστω και προσωρινή- στέγη, οφείλει να διασφαλίσει πολλαπλές υπηρεσίες στην ευάλωτη αυτή ομάδα.Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των παιδαγωγικών-εκπαιδευτικών δράσεων που έχουν οργανωθεί στα κέντρα, ο αριθμός των ανήλικων προσφυγόπουλων ανέρχεται σε 13.677.Σύμφωνα με την καταγραφή, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Κέντρα είναι 36.890 άτομα. Η απόκλιση από τον συνολικό αριθμό των προσφύγων (περίπου 52.000 αυτή τη στιγμή) οφείλεται στο ότι δεν συμπεριλαμβάνονται καταυλισμοί όπως η Ειδομένη (όπου λειτουργούσε ακόμη ο άτυπος καταυλισμός την περίοδο της καταγραφής), η Μόρια της Λέσβου, το Λιμάνι του Πειραιά, ο καταυλισμός ΠΑΘΕ Πολυκάστρου - Plaza. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο συνολικός αριθμός των ανήλικων προσφύγων είναι περίπου 37% του συνολικού πληθυσμού.Πιο αναλυτικά, 5.581 έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μακεδονία, 4.628 στην Αττική, 1.253 στο Βόρειο Αιγαίο, 178 στην Πελοπόννησο, 824 στην Ήπειρο, 950 στην Κεντρική Ελλάδα και 263 στην Ανατολική Μακεδονία.

Πηγή: protothema.gr |

Tο διαβάσαμε εδώ

-

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share