Παστερίωση γάλακτος: Μύθοι και αλήθειες

Το γάλα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κομμάτια της διατροφής μικρών και μεγάλων, γι' αυτό και οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με αυτό διακινείται αστραπιαία... Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι το γάλα δεν παστεριώνεται μόνο μία φορά, αλλά μετά τη λήξη του επιστρέφει στο εργοστάσιο και παστεριώνεται ξανά και ξανά. Έχει λεχθεί επίσης ότι ο αριθμός παστεριώσεων του γάλακτος φαίνεται στον πάτο του μπουκαλιού ή της χάρτινης συσκευασίας του και κυμαίνεται από 1 έως 5. Πρόκειται βέβαια για μία θεωρία συνωμοσίας που έχει διαψευστεί πολλάκις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και ελέγχου του γάλακτος.

Ο αριθμός στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος αναφέρεται στους κωδικούς των μονάδων παραγωγής των συσκευασιών και δεν έχουν καμία σχέση με την παστερίωση.

Ο νόμος προβλέπει ότι το φρέσκο γάλα πρέπει να παστεριώνεται μόνο μία φορά. Όταν φθάσει στην ημερομηνία λήξης του, αποσύρεται από τα καταστήματα και προωθείται σε τρίτες εταιρείες αδειοδοτημένες για διαχείριση ζωικών προϊόντων, με σκοπό όχι μόνο όχι μόνο την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά και άλλες επεξεργασίες όπως βιοαέριο ή λιπασματοποίηση.

Τι είναι η παστερίωση και πόσα είδη υπάρχουν Πρόκειται για τη θερμική επεξεργασία την οποία υφίσταται το νωπό γάλα, προκειμένου να καταστραφούν παθογόνοι μικροοργανισμοί που απειλούν την υγεία μας και να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του. Υπάρχουν δύο είδη παστερίωσης: η χαμηλή ή ήπια (γίνεται στους 72 βαθμούς Κελσίου επί 15-20 δευτερόλεπτα) και η υψηλή (γίνεται στους 125-135 βαθμούς Κελσίου επί1-2 δευτερόλεπτα). Όταν δεν υπήρχαν γαλακτοβιομηχανίες, οι άνθρωποι έβραζαν το γάλα πριν το πιουν - συχνά σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες και για περισσότερη ώρα. Τι είναι φρέσκο γάλα; Μέχρι σήμερα «φρέσκο» χαρακτηριζόταν το γάλα χαμηλής παστερίωσης με διάρκεια 5 ημερών. Αυτό ήταν το χρονικό όριο που έθετε η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την αντοχή του προϊόντος, αλλά και τις κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα (ζέστη για αρκετούς μήνες). Με τις νέες ρυθμίσεις, το φρέσκο γάλα χαμηλής παστερίωσης επιτρέπεται να διατηρείται περισσότερες ημέρες (7 και 9) και κάθε εταιρεία ορίζει την ημερομηνία λήξης του. Το γάλα έχει αρμεχθεί τουλάχιστον δύο μέρες πριν φτάσει στο ράφι. Παρ' όλα αυτά, αν η συσκευασία παραμείνει κλειστή μέσα στο ψυγείο, δεν χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του. Όσο πιο πολύ αργήσετε να το ανοίξετε όμως, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να το καταναλώσετε.

Θρεπτική αξία γάλακτος υψηλής παστερίωσης Ανάλογα με τη θερμική επεξεργασία, κάποια συστατικά ευαίσθητα στη θερμοκρασία καταστρέφονται. Στη χαμηλή παστερίωση οι απώλειες είναι ελάχιστες. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπορούσε να καταναλώνεται χωρίς να έχει παστεριωθεί καθόλου. Στην υψηλή παστερίωση οι θερμικές επεξεργασίες επιδρούν στη σύσταση του γάλακτος, ειδικά στις περισσότερο ευαίσθητες βιταμίνες, όπως οι Β6 και Β12, το φολικό οξύ και η θειαμίνη. Παράλληλα, αλλάζει και η γεύση του, συχνά αποκτά μια αίσθηση καμένου και το χρώμα του σκουραίνει. Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share