Πώς σας αρέσει το κρέας στα κάρβουνα; Καλά μαριναρισμένο, με μπαχαρικά ή μήπως δεν προτιμάτε καν κρέας; Κάθε λάτρης του μπάρμπεκιου έχει το δικό του τρόπο και άποψη περί ψησίματος, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες και λαχταριστές προτάσεις παγκοσμίως.
1. Braai (Νότια Αφρική) – από φτερούγες κοτόπουλου με φυστικοβούτυρο και μαρινάδα με μαρμελάδα βερίκοκο για το κρέας της ζέβρας. 2. Jerk (Τζαμάικα) – χοιρινό ή κοτόπουλο με μείγμα καυτών μπαχαρικών (κρεμμύδι, θυμάρι, μπαχάρι, κανέλα, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν, πάπρικα, κύμινο, σκόνη σκόρδου, αλάτι, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη και σχινόπρασο). 3. Chuanr (Κίνα) – κοτόπουλο μέχρι… έντομα καρυκευμένα με κύμινο, σησαμέλαιο και πιπέρι 4. Char Siu (Χονγκ Κονγκ) – μακριές λωρίδες χοιρινού χωρίς κόκαλο καρυκευμένες με πέντε μπαχαρικά, μέλι και σάλτσα σόγιας. 5. Bulgogi (Νότια Κορέα) – βοδινό κρέας μαριναρισμένο σε σάλτσα σόγιας, ζάχαρη, σησαμέλαιο, σκόρδο και πιπέρι ψήνεται με πράσινες πιπεριές και σκόρδο και καταναλώνεται τυλιγμένο σε φύλλα λαχανικών. 6. Lechon (Ισπανία, Φιλιππίνες, Κούβα) – ολόκληρο γουρουνάκι με γέμιση από λεμονόχορτο και πράσα καρυκευμένα με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο 7. Khorkhog (Μογγολία) – πρόβειο κρέας με λαχανικά που ψήνεται πάνω σε καυτές πέτρες μέσα σε ένα κλειστό δοχείο 8. Tandoori (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές) – κοτόπουλο που ψήνεται σε ειδικό φούρνο και μαρινάρεται με γιαούρτι 9. Σουβλάκι (Μεσόγειος) – δημοφιλές ελληνικό γρήγορο φαγητό από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο, που τρώγεται σκέτο ή μέσα σε πίτα με τζατζίκι και πατάτες 10. Asado (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) – ποικιλία κρεατικών που ψήνονται σκέτα χωρίς να μαριναριστούν αλλά μόνο με αλάτι
Via
1. Braai (Νότια Αφρική) – από φτερούγες κοτόπουλου με φυστικοβούτυρο και μαρινάδα με μαρμελάδα βερίκοκο για το κρέας της ζέβρας. 2. Jerk (Τζαμάικα) – χοιρινό ή κοτόπουλο με μείγμα καυτών μπαχαρικών (κρεμμύδι, θυμάρι, μπαχάρι, κανέλα, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν, πάπρικα, κύμινο, σκόνη σκόρδου, αλάτι, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη και σχινόπρασο). 3. Chuanr (Κίνα) – κοτόπουλο μέχρι… έντομα καρυκευμένα με κύμινο, σησαμέλαιο και πιπέρι 4. Char Siu (Χονγκ Κονγκ) – μακριές λωρίδες χοιρινού χωρίς κόκαλο καρυκευμένες με πέντε μπαχαρικά, μέλι και σάλτσα σόγιας. 5. Bulgogi (Νότια Κορέα) – βοδινό κρέας μαριναρισμένο σε σάλτσα σόγιας, ζάχαρη, σησαμέλαιο, σκόρδο και πιπέρι ψήνεται με πράσινες πιπεριές και σκόρδο και καταναλώνεται τυλιγμένο σε φύλλα λαχανικών. 6. Lechon (Ισπανία, Φιλιππίνες, Κούβα) – ολόκληρο γουρουνάκι με γέμιση από λεμονόχορτο και πράσα καρυκευμένα με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο 7. Khorkhog (Μογγολία) – πρόβειο κρέας με λαχανικά που ψήνεται πάνω σε καυτές πέτρες μέσα σε ένα κλειστό δοχείο 8. Tandoori (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές) – κοτόπουλο που ψήνεται σε ειδικό φούρνο και μαρινάρεται με γιαούρτι 9. Σουβλάκι (Μεσόγειος) – δημοφιλές ελληνικό γρήγορο φαγητό από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο, που τρώγεται σκέτο ή μέσα σε πίτα με τζατζίκι και πατάτες 10. Asado (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) – ποικιλία κρεατικών που ψήνονται σκέτα χωρίς να μαριναριστούν αλλά μόνο με αλάτι
Via