Τζιχαντιστές καίνε ζωντανό Ιορδανό πιλότο-Αντίποινα από το Αμάν

Φρίκη και αποτροπιασμός στη διεθνή κοινότητα, καθώς ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ιορδανίας ανακοίνωσε στην οικογένεια του Ιορδανού πιλότου που ήταν όμηρος του Ισλαμικού Κράτους ότι οι τζιχαντιστές τον εκτέλεσαν….

Σύμφωνα με το Αμάν, ο πιλότος σκοτώθηκε από τους τζιχαντιστές πριν από έναν μήνα, την 3η Ιανουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε αμέσως τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται από την οργάνωση αυτή. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στην Ιορδανία.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση διακρίνεται ένας άνδρας να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο κλουβί. Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, πρόκειται για τον Ιορδανό Μάαζ αλ Κασάσμπεχ που είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό F-16 του συνετρίβη στη Συρία, την 24η Δεκεμβρίου.

Ο Κασάσμπεχ συμμετείχε στους βομβαρδισμούς θέσεων του ΙΚ στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έχει αναλάβει ο διεθνής συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο φρικιαστικό βίντεο, διάρκειας 22 λεπτών, διακρίνεται ένας άνδρας που φορά πορτοκαλί στολή, κλεισμένος μέσα σε ένα σιδερένιο κλουβί. Φλόγες τυλίγουν τα ρούχα του, μέχρι που μετατρέπεται σε μια πύρινη μπάλα.

Η Ιορδανία είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι ήταν αποφασισμένη «να κάνει τα πάντα» για να σώσει τον πιλότο και είχε καταδικάσει την εκτέλεση, την προηγούμενη ημέρα, ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου που είχε αιχμαλωτιστεί και αυτός στη Συρία.

Εδώ και αρκετές ημέρες, το Αμάν απαιτούσε μια απόδειξη ότι ο Κασάσμπεχ ήταν ζωντανός προκειμένου να απελευθερώσει, όπως απαιτούσαν οι τζιχαντιστές, μια Ιρακινή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την εμπλοκή της σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ιορδανία το 2005. Υπόσχονται εκδίκηση

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας υποσχέθηκαν απόψε ότι θα εκδικηθούν τον θάνατο του Ιορδανού πιλότου. «Η εκδίκηση θα είναι τόσο μεγάλη, όσο και η συμφορά που χτύπησε την Ιορδανία», τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Μαμντούχ αλ Αμέρι, σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας. «Το αίμα του μάρτυρα δεν χύθηκε μάταια και (…) η εκδίκηση (…) θα είναι ανάλογη με την καταστροφή που έπληξε το σύνολο των Ιορδανών», τόνισε.

Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, αποφάσισε να επιστρέψει εσπευσμένα στο Αμάν. «Η μεγαλειότητά του ο βασιλιάς, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, διέκοψε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την είδηση για το μαρτύριο του ήρωα πιλότου», ανέφερε η τηλεόραση. Ο βασιλιάς Αμπντάλα επρόκειτο να δειπνήσει απόψε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές διακρίνεται ο Μάαζ αλ Κασάσμπεχ, ντυμένος με μια πορτοκαλί στολή, να προχωρά ανάμεσα σε χαλάσματα, περιστοιχισμένος από ένοπλους μασκοφόρους άνδρες με στρατιωτικές στολές. Τον κλείνουν σε ένα μεταλλικό κλουβί και ένας από τους ενόπλους, που παρουσιάζεται ως «εμίρης μιας περιοχής που βομβαρδίστηκε από τον συνασπισμό των σταυροφόρων» πιάνει έναν δαυλό και βάζει φωτιά σε βενζίνη.

Οι φλόγες φτάνουν μέχρι το κλουβί. Ο μελλοθάνατος προσπαθεί μάταια να προστατευθεί, αγωνίζεται μέχρι που τον τυλίγουν οι φλόγες και μετατρέπεται σε μια πύρινη μπάλα. Στη συνέχεια, ένα τρακτέρ ρίχνει χώματα πάνω στο κλουβί που καταρρέει.

Στο βίντεο το ΙΚ δίνει επίσης το όνομα τις φωτογραφίες και τις διευθύνσεις του πιλότου και ανακοινώνει ότι θα αποζημιώσει με «100 χρυσά νομίσματα» όσους σκοτώσουν «έναν σταυροφόρο πιλότο».

Η ιορδανική τηλεόραση ανέφερε ότι «το μαρτύριο του πιλότου Κασάσμπεχ» σημειώθηκε στις 3 Ιανουαρίου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκοι Τζος Έρνεστ τόνισε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μελετούν το βίντεο και προσπαθούν να καθορίσουν εάν είναι αυθεντικό και το πότε ακριβώς τραβήχτηκε.

Εκτελείται η Ιρακινή τζιχαντίστρια Η Ιρακινή τζιχαντίστρια που κρατείται στην Ιορδανία, την απελευθέρωση της οποίας ζητούσε το Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να αφήσει ελεύθερο τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσε όμηρο, πρόκειται να εκτελεστεί αύριο.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, λίγη ώρα αφότου το Αμάν απείλησε ότι θα «εκδικηθεί» τη φρικιαστική εκτέλεση του Μάαζ αλ Κασάσμπεχ από τους τζιχαντιστές. Η θανατική ποινή της (…) Ιρακινής Σατζίντα αλ Ρισάουι θα εκτελεστεί αύριο τα ξημερώματα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Ιορδανίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ρισάουι είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή της στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Αμάν το 2005.

Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του δεσμεύτηκε να δώσει μια «ισχυρή, συγκλονιστική και αποφασιστική» απάντηση στο Ισλαμικό Κράτος για την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share