Στη σκιά του «βέτο» για το ουκρανικό η συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς

Το βάπτισμα του πυρός στις διεθνείς επαφές με το πρωθυπουργικό κοστούμι θα έχει σήμερα στις 14:30 ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς….

Ο ευρωσοσιαλιστής κ. Σουλτς έρχεται στην Αθήνα τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση διερευνητικά, για να διασαφηνίσει αφενός τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης αναφορικά με το τρέχον

πρόγραμμα αλλά και αφετέρου να ενημερωθεί για τις βάσεις στις οποίες ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα θέτει τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η συνάντηση των δύο γίνεται στη σκιά του «σπασίματος» από την πλευρά της Ελλάδας της κοινής ευρωπαϊκής γραμμής ενάντια στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση και την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης συναντώνται για τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων με τον Έλληνα υπουργό, Νίκο Κοτζιά να προσέρχεται έχοντας κάνει γνωστή εκ των προτέρων την αντίθεσή του.

Ήδη από χθες ο Μάρτιν Σουλτς προϊδέασε για τα μηνύματα που κομίζει στην Αθήνα, σημειώνοντας στη γερμανική τηλεόραση ότι «δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει. Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται ως προς το μέτωπο της οικονομίας να επαναλάβει τη σταθερή θέση του για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι το υπάρχον πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει δομικά και σε όλη του τη σύλληψη, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον τερματισμό της ακραίας λιτότητας.

Με την πρώτη αυτή «παραφωνία» στην κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και με τη Ρωσία, καθώς τα οικονομικά και συγκεκριμένα εξαγωγικά συμφέροντα της Ελλάδας εν μέσω κρίσης είναι πολύ μεγάλα, αφετέρου να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους εταίρους ότι η χώρα δεν μπορεί να αποτελεί έρμαιο των όποιων διαθέσεων του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, την ώρα που οι εταίροι δεν επιδεικνύουν προθέσεις διαβούλευσης.

Παράλληλα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για τις πρώτες κινήσεις σε μία παρτίδα σκληρού πόκερ, καθώς είναι σαφής η πρόθεση και των δύο πλευρών να συνδέσουν όλα τα θέματα – συμπεριλαμβανομένων αυτών της εξωτερικής πολιτικής – με την οικονομία και να υπάρξουν αμοιβαίες αλληλοϋποχωρήσεις από τις οποίες η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share