Πανευρωπαϊκή πρωτιά διεκδικεί το Αγγειοχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» στη δημιουργία στεντ που επικαλύπτονται από νανοϋλικά...
Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, οι επιστήμονες βελτιώνουν τα συμβατικά μοσχεύματα, επικαλύπτοντας τους μεταλλικούς νάρθηκες(στεντ) με νανοτεχνολογικά υλικά που μιμούνται τη δομή των ιστών του σώματος.
Με τον τρόπο αυτό εμποδίζουν την επαναστένωση της αρτηρίας, επιταχύνουν τον επανασχηματισμό του ενδοθηλίου, μειώνουν τις επιπλοκές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε χθες ο υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος του «ΑΧΕΠΑ», αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Κυριάκος Κτενίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.) που δόθηκε με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση «Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ 2014», που διοργανώνουν σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο «Porto Palace», το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα και η Α’ προπαιδευτική χειρουργική κλινική του «ΑΧΕΠΑ». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Αστέριου Κατσαμούρη, ο οποίος πέθανε το καλοκαίρι.
Τα επικαλυμμένα με νανοϋλικά στεντ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι λεία και δεν επιτρέπουν να επικαθίσει το θρομβωτικό υλικό, δηλαδή το ‘πουρί’ που μπορεί να εμφανιστεί και καταστρέφει την αρτηρία», εξήγησε ο κ. Κτενίδης και συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισε πριν από έναν χρόνο και αφορά την επικάλυψη 40 στεντ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 40.000 ευρώ και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται σε 1-2 χρόνια.Πρώτη αιτία θανάτου οι αγγειακές παθήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Κτενίδη, οι αγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στο δυτικό κόσμο. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος και η Περιφερική Αποφρακτική Νόσος.
Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την έλλειψη άσκησης, το άγχος, το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την υπερλιπιδαιμία και το λιπιδαιμικό σύνδρομο, και τον σακχαρώδη διαβήτη. Η σημαντικότερη αιτία των αγγειακών παθήσεων είναι η σκλήρυνση των αρτηριών ή αθηροσκλήρωση. Για το λόγο αυτό, η πρωτογενής πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο, ώστε να μην έρχονται ασθενείς σε προχωρημένα στάδια των παθήσεων αυτών», δήλωσε ο κ. Κτενίδης.
Αγκάθι», ωστόσο, αποτελεί η έλλειψη αγγειοχειρουργών στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του «ΑΧΕΠΑ». Όπως είπε ο κ. Κτενίδης, πριν από 5 χρόνια υπήρχαν 5-6 αγγειοχειρουργοί και πλέον έμεινε μόνο ένας. Κι αυτό τη στιγμή που ετησίως γίνονται 1.500 εξετάσεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τουλάχιστον 400 ασθενείς προσέρχονται στις εφημερίες και γίνονται 400 μεσαία και μεγάλα χειρουργεία.
Ο καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Γεώργιος Μπασδάνης τόνισε ότι η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι μια επικίνδυνη νοσολογική οντότητα και αποτελεί τη 10η συχνότερη αιτία ξαφνικού θανάτου. Στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως 500.000 άνθρωποι, ενώ στην Ελλάδα 5.000.
Στο ρόλο του νοσηλευτή στη φροντίδα του αγγειακού ασθενή αναφέρθηκε η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «ΑΧΕΠΑ», πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Ελλάδος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, Κοκώνη Κουτσιαντά. Όπως είπε, ο νοσηλευτής πρέπει να είναι αποτελεσματικός δάσκαλος και εκπαιδευτής του ασθενούς και των συγγενών του. Επειδή αυτοί οι ασθενείς νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στη βασική ιδέα της νοσηλευτικής που ορίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άτομα και όχι ως περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η φροντίδα του αρρώστου πρέπει να είναι ολιστική, ανάλογη με τις προσωπικές φυσικές, πνευματικές και ψυχικές του ανάγκες.Η υποχρηματοδότηση
Εξάλλου, ο Μπασδάνης μίλησε για υποχρηματοδότηση του «ΑΧΕΠΑ», καθώς προ κρίσης ο ετήσιος προϋπολογισμός του έφτανε τα 80 εκατ. ευρώ και πλέον έχει μειωθεί στα 30 εκατ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κινέζικα υλικά, επειδή είναι πιο φθηνά.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι προϋπολογισμός για την υγεία το 2015 θα είναι μειωμένος και συμπλήρωσε ότι εάν υπάρχουν σπατάλες, θα πρέπει να εκμηδενιστούν, κι αν δεν υπάρχουν, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση του τι είναι πρωταρχικής και τι δευτερεύουσας σημασίας.
Οι αγγειακές παθήσεις που έχουν υψηλό ποσοστό θνητότητας και οδηγούν και σε αναπηρίες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.Δωρεάν εξετάσεις
Στο πλαίσιο της ημερίδας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για φλεβικές και αγγειακές παθήσεις. Οι εξετάσεις θα γίνουν αύριο στα εξωτερικά ιατρεία του «ΑΧΕΠΑ» από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.
Μέχρι στιγμής συμμετοχή έχουν δηλώσει 200 Θεσσαλονικείς, ενώ όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού έως και σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο τηλέφωνο 210 3645629 ή στην ιστοσελίδα www.apr.com.gr/aggeiakesimeresahepa. Έχουν επιστρατευτεί 20 γιατροί του νοσοκομείου, ενώ έχουν στηθεί δεκαεννέα θάλαμοι και θα χρησιμοποιηθούν πέντε μηχανήματα triplex.
Πηγή
Via
Via