10 πρακτικά tips για να βγάζετε φωτογραφίες σαν επαγγελματίας!

Με τo καλοκαίρι να πλησιάζει, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη εποχή για να εκδηλώσετε το φωτογραφικό σας ταλέντο, να απαθανατίσετε αξιομνημόνευτες σκηνές και να στολίσετε τοίχους και φωτογραφικά άλμπουμ.

Όλοι μας θέλουμε να κρατήσουμε αιώνια τη μνήμη μιας μυρωδιάς, τον ενθουσιασμό ενός ζωηρού τοπίου, τη συγκίνηση μιας φορτισμένης στιγμής, την αδρεναλίνη μιας έντονης εμπειρίας, την ανεμελιά μιας εξωτικής παραλίας.. με τον καιρό όμως οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν και η λάμψη χάνεται. Το ρόλο αυτό έρχονται να εκπληρώσουν οι φωτογραφίες που τραβάμε στα ταξίδια μας, να επαναφέρουν τις αισθήσεις και να πυροδοτήσουν αναμνήσεις και συναισθήματα, μεταφέροντάς μας ξανά και ξανά στη μοναδικό εκείνο σημείο του χωροχρόνου. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο λόγος που φωτογραφίζουμε; Όσο καλύτερη η φωτογραφία, τόσο πιο επιτυχημένη η αποστολή – τι είναι όμως αυτό που κάνει μια φωτογραφία επιτυχημένη; Σίγουρα η επιλογή ενός κατάλληλου, ακριβού εξοπλισμού θα βοηθήσει. Όμως τι μπορεί να γίνει με την «ταπεινή» ψηφιακή κάμερα ή το smartphone που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά έξυπνα tips που θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε φωτογραφίες όμορφες, σχεδόν επαγγελματικές! Πρόσωπο-Τοπίο-Πράγμα» Το παιχνίδι που πολλοί από εμάς παίζαμε μικροί μας δίνει την πρώτη οδηγία για μια επιτυχημένη φωτογραφία. Όταν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα αξιοθέατο, ένα όμορφο τοπίο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα προκύψει αν συνδυάσετε και τα τρία! Φανταστείτε το Big Ben μια βροχερή μέρα. Μπορείτε να τραβήξετε απευθείας το Big Ben και να έχετε μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Βάζοντας όμως στο πλαίσιο τους φίλους σας, με το Big Ben να ξεπροβάλει πίσω τους, ορατό μόνο κάτω από την ομπρέλα που κρατούν, τότε έχετε μία εξαιρετική φωτογραφία με προσωπικότητα!

Ελάτε πιο κοντά Όσο πιο πολύ πλησιάζετε στο αντικείμενο του «πόθου» σας, τόσες πιο πολλές λεπτομέρειες θα έχετε στο πλάνο σας. Και οι λεπτομέρειες είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσες! Αυτό μπορείτε να το πετύχετε είτε χρησιμοποιώντας το zoom της μηχανής, είτε απλώς περπατώντας πιο κοντά! Εάν είναι διαθέσιμη η δεύτερη επιλογή, προτιμήστε την – όσο καλό zoom και να έχετε, το ανθρώπινο μάτι πάντα είναι σε θέση να ξεχωρίσει την απόσταση και να εκτιμήσει τη διαφορά.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Είναι καλό να σκέφτεστε πριν πατήσετε το κουμπί της μηχανής σας, αλλά μην το παρακάνετε! Εάν υπάρχει η πιθανότητα το μοντέλο σας να κινηθεί, να σταματήσει να χαμογελάει ή.. να το σκάσει, τότε πατήστε το κουμπί χωρίς δεύτερη σκέψη. Εάν περιμένετε να είναι όλα στην εντέλεια και οι ρυθμίσεις στην κάμερα ιδανικές, τότε θα χάσετε πολλές ενδιαφέρουσες αυθόρμητες στιγμές – και σε κανέναν δεν αρέσει το στημένο.

Κάντε τα πράγματα απλά

Μπορεί να έχετε την πιο εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή του κόσμου, εάν όμως δεν έχετε εξοικειωθεί με τις σύνθετες ρυθμίσεις της, τότε θα έχετε αποτέλεσμα αντίθετο από το επιθυμητό. Διατηρήστε ένα ημιαυτόματο πρόγραμμα που σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε κάποιες βασικές λειτουργίες, κρατώντας σταθερές κάποιες άλλες – και αφήστε το 150σέλιδο εγχειρίδιο οδηγιών στο σπίτι!

Συνθέστε με αγάπη

Ακόμα και αν δεν έχετε σκοπό να εκθέσετε τη φωτογραφική σας συλλογή στην Εθνική Πινακοθήκη, σε όλους αρέσει ένα τοπίο ισορροπημένο και όμορφο. Βάλτε τα δυνατά σας για τη διαμόρφωση του πλαισίου, κρατώντας την αίσθηση του ορίζοντα, απομακρύνοντας στοιχεία που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από το στόχο και προσθέτοντας στη φωτογραφία σας προοπτική. Επίσης, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τον πρωταγωνιστή στη θέση που θέλετε εσείς και όχι εκεί που απλώς έτυχε να τον πιάσει ο φακός.

Ο κανόνας των τρίτων Μία πολύ δημοφιλής τεχνική για να έχετε το ιδανικό πλαίσιο είναι ο «Κανόνας των Τρίτων». Τι σημαίνει αυτό; Χωρίστε νοερά το τοπίο σε τρία ίσα τμήματα, το αριστερό, το κεντρικό και το δεξί. Ένας ασφαλής τρόπος είναι να τοποθετήσετε τον πρωταγωνιστή στο κεντρικό τμήμα. Επιλέξτε ένα από τα πλαϊνά τμήματα και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει! Don’t) Follow the light! Όσο καλά και αν έχετε στήσει το τοπίο σας, όσο ισορροπημένο και όμορφο κι αν είναι, μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς από τον κακό φωτισμό. Αν έπρεπε να σας δώσουμε μόνο μία συμβουλή, θα ήταν αυτή: Παρατηρήστε το φως! Πώς πέφτουν οι σκιές; Προς τα πού δύει ο ήλιος; Υπάρχουν σύννεφα; Ένας γενικός κανόνας είναι να έχετε πάντα τον ήλιο στην πλάτη σας, αλλιώς θα έχετε το αποτέλεσμα της μαύρης φιγούρας. Επιλέξτε απευθείας έκθεση στο φως εάν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα, ενώ προτιμήστε τον πλάγιο φωτισμό εάν θέλετε να προσθέσετε ένα δραματικό τόνο – προσοχή όμως στην εκτύπωση των φωτογραφιών.

Κάνε τη διαφορά! Εάν θέλετε μια φωτογραφία από τον Πύργο του Άιφελ, το Κολοσσαίο ή κάποιο αξιοθέατο παρόμοιας φήμης, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα όμορφο ημερολόγιο, παρά να τραβήξετε ένα σωρό από τυχαίες φωτογραφίες που το πιο πιθανό είναι να μην τους ρίξετε δεύτερο βλέμμα. Κάντε τη διαφορά, προσθέτοντας το προσωπικό σας στίγμα: Πολλοί έχουν τραβήξει τον Πύργο του Άιφελ, λίγοι όμως έχουν εστιάσει στους ανθρώπους που στέκονται γύρω του ή στο πώς φαίνεται ο πύργος από κάτω προς τα πάνω. Παίξτε με το φακό και με τον περίγυρο, το αποτέλεσμα θα είναι πρωτότυπο και ευρηματικό!

Βάλτε χιούμορ στην ζωή σας Μην υποτιμάτε την αξία του χιούμορ όταν τραβάτε φωτογραφίες. Τα ταξίδια που κάνουμε παίρνουν νόημα, όχι μόνο από τα μέρη που επισκεφθήκαμε, αλλά κυρίως από τον τρόπο που νιώσαμε. Φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με μια δόση χιούμορ συχνά αναβιώνουν τις πιο έντονες αισθήσεις και αναμνήσεις!

Αφήστε την κάμερα στο σπίτι

Οι φωτογραφίες είναι καλές- η ζωή όμως είναι ακόμα καλύτερη. Είναι κρίμα να δείτε όλο το ταξίδι να περνάει μπροστά από τα μάτια σας μέσα από ένα φωτογραφικό φακό. Αφεθείτε και απολαύστε την εμπειρία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερες φωτογραφίες να δείξετε!

Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share